INDIA – De onzichtbare gigant

Wie graag de actualiteit volgt en mee wil zijn met alle nieuws dat ons dagelijks overspoelt, doet er best aan om soms eens een boek ter hand te nemen dat méér duidelijkheid en inzicht geeft over het item dat ons zou kunnen aanbelangen.

Vandaar dat ik mij de voorbije weken heb verdiept in ‘INDIA – De onzichtbare gigant’, een zowat 400 pagina’s tellende uitgave van uitgeverij LANNOO dat bijeen werd geschreven door GIE GORIS. Voor wie de man niet zou kennen: Gie was jarenlang de hoofdredacteur van het tijdschrift Wereldwijd en het magazine MO* en mag gerust een expert genoemd worden wanneer het gaat over Azië. Hij volgt in het zuiden van dat continent de republiek India al zowat 35 jaar en het aantal bezoeken dat hij dat land bracht is niet meer op twee handen te tellen. De ideale man dus om de lezer op een begrijpelijke manier te informeren over het belang dat we hebben om oog te hebben voor deze nieuwe opkomende wereldmacht.

Op 19 april begonnen officieel de zes weken durende verkiezingen waarop méér dan 1 miljard Indiërs op een elektronische manier hun stem zullen uitbrengen en hun premier zullen kiezen. Méér dan waarschijnlijk zal de huidige premier Narendra Modi aan een derde ambtstermijn mogen beginnen en alzo woordvoerder blijven van het Globale Zuiden … 77 jaar nadat Brits-Indië onafhankelijk werd.

De auteur verspreidt zijn inzichten en vaststellingen over vier delen waarin hij telkens de nodige context en duiding geeft en tegemoet komt aan de vraag waarom Europeanen zich voor India zouden moeten interesseren.

Het eerste deel is dan ook een verhelderend geheel van duizelingwekkend cijfermateriaal en een blik op het dagelijkse leven waarbij voorbij de heersende clichés moet worden gekeken. Vervolgens neemt de auteur ons mee naar de geopolitiek, de demografie en de economie van het land en schetst hij een ontluisterend portret van de sterktes en zwaktes van het land.

Een belangrijk argument wanneer India zich verder wil profileren als wereldmacht en als ‘jonge belofte’ van Brussel en Washington tegenover Rusland en China.

Het derde deel leidt dan weer naar Bharat, de Sanskrietnaam voor India en in de ogen van de hindoe-nationalisten de enige naam die het land zou mogen dragen. Maar wie zijn ze, wat willen ze en op welke manier willen ze de steun van de bevolking krijgen om via een machtspositie (met Modi wederom als premier) het land te besturen? Of dit in het belang zal zijn van eenieder is en blijft hierbij wel een groot vraagteken. Het vierde deel spits zich verder toe op de toekomst die het land voor ogen heeft. Een toekomst waarin de ambitie verder reikt dan een wereldspeler te zijn op het vlak van geopolitiek en wereldeconomie. Het wil immers ook een leermeester zijn die de rest van de wereld de weg toont naar datgene wat andere naties tekortkomen, doet wegdromen, bijeen houdt. Of heeft het heimelijk toch andere bedoelingen?

Wanneer op 4 juni de laatste stemmen zijn uitgebracht en de resultaten bekend zullen gemaakt worden, kijken we als lezer van dit boek ongetwijfeld met een andere blik naar het nieuws over India. Een blik waarin een betere kennis van zaken meer duiding zal verschaffen over datgene wat anders misschien als een faits divers door het leven zou gaan.

‘𝗜𝗡𝗗𝗜𝗔 – 𝗗𝗲 𝗼𝗻𝘇𝗶𝗰𝗵𝘁𝗯𝗮𝗿𝗲 𝗴𝗶𝗴𝗮𝗻𝘁’ (𝗚𝗶𝗲 𝗚𝗼𝗿𝗶𝘀) 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗮𝘃𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗟𝗔𝗡𝗡𝗢𝗢 www.lannoo.be
𝗘𝗔𝗡 𝟵𝟳𝟴𝟵𝟰𝟬𝟭𝟰𝟵𝟲𝟳𝟲𝟲 – € 𝟮𝟵,𝟵𝟵