Mooie Kijkers

Het is en blijft ongelooflijk hoeveel boeken er wekelijks worden uitgegeven in de hoop dat ze als een bestseller de geschiedenis ingaan en alzo vele lezers bereiken. Een interessant item waarover vlot geschreven wordt en dat mensen kan overtuigen het boek ter hand te nemen is dan ook troef. En de voorbije week vond ik alvast mijn gading in ‘MOOIE KIJKERS’ waarin zowat alles staat wat ik al wilde weten over mijn ogen. Het feit dat alles werd neergepend door Dr. Liselotte Aerts gaf mij de zekerheid omtrent de juistheid van het inhoudelijke en de hiermee gepaard gaande vakkennis.

Liselotte is immers diensthoofd van de dienst oftalmologie van de GZA ziekenhuizen te Antwerpen en heeft zich naast algemene oogheelkunde ook gespecialiseerd in ooglidchirurgie en cataractchirurgie. Niet dat het boek enkel over mogelijke oogproblemen handelt, integendeel! Ze streefde er immers naar om ‘het oog’ als kleinste waarnemingsorgaan op de meest volledige manier te benaderen en de kennis van de lezer op die manier te verrijken. Wat mij betreft is ze daar tenvolle in geslaagd!

Verspreid over 15 vlot geschreven en boeiende hoofdstukken worden vaak voorkomende vragen en problemen besproken en krijgen zij een medisch verantwoorde repliek. Zo kom je te weten wat een brilsterkte precies betekent en hoe je bijziendheid kan afremmen. Mensen met droge ogen of met een lui oog krijgen raadgevingen omtrent datgene wat ze er zelf aan kunnen doen en hoe dit te verbeteren. Moet je je ongerust maken bij vlekjes en vlokjes in jouw ogen en heeft diabetes ècht veel impact op de ogen? Hoge oogdruk, glaucoom, versleten netvlies, een plots rood uitziend oog, nieuwe lenzen, wallen … het passeert allemaal de revue.

Maar er wordt ook aandacht geschonken aan de zorg die je kan besteden aan de ogen om ze als ‘mooie kijkers’ in de verf te zetten of wanneer je zou beslissen om alsnog een ooglidcorrectie te laten toepassen. Tevens krijg je diverse vragen voorgeschoteld waarvan de antwoorden als feit of als fabel kunnen bestempeld worden en dat is een leerrijk hoofdstuk omdat de antwoorden op een vakkundige manier worden opgemaakt en een klare kijk op de zaak werpen. Is lezen in het donker slecht voor de ogen? Is het eten van wortelen goed voor de ogen en klopt het dat je niet kan niezen met je ogen open? Of kan je aan de pupilgrootte zien hoe graag iemand je ziet en is het correct dat mensen met blauwe ogen één gemeenschappelijke voorouder hebben?

Alles versterkt met kleurrijk beeldmateriaal dat het nog iets makkelijker om begrijpen maakt.

Stuk voor stuk interessante weetjes en een bijzonder groot pakket aan waardevolle informatie voor eenieder die belang hecht aan zijn of haar ogen en over die kijkers heel wat meer wil weten. Het zijn immers de belangrijkste gezichtsorganen die een mens een goede kijk op het leven gunnen. Non-fictie op z’n best!

‘𝗠𝗢𝗢𝗜𝗘 𝗞𝗜𝗝𝗞𝗘𝗥𝗦’ (𝗗𝗿. 𝗟𝗶𝘀𝗲𝗹𝗼𝘁𝘁𝗲 𝗔𝗲𝗿𝘁𝘀) 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗮𝘃𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗣𝗘𝗟𝗖𝗞𝗠𝗔𝗡𝗦 www.pelckmansuitgevers.be

𝗜𝗦𝗕𝗡 𝟵𝟳𝟴 𝟵𝟰 𝟲𝟯𝟭𝟬 𝟲𝟵𝟱 𝟱 – € 𝟮𝟵,𝟱𝟬