Fictie van JO CLAES en CHRISTIAN DE CONINCK

De twee boeken die ik vandaag in de kijker plaats, hebben eigenlijk wel het één en ander gemeen. Zo worden ze uitgegeven door dezelfde uitgeverij en schrijven de auteurs spannende verhalen die zich situeren in de wereld van de misdaad. Neem daarbij nog het gegeven dat ze elk een welbepaalde stad centraal plaatsen en de lezer doorheen het boek belonen met leuke wetenswaardigheden over de locaties die een al dan niet belangrijke rol spelen in het volledige verhaal, en je komt uit bij:

JO CLAES en CHRISTIAN DE CONINCK (uitgeverij HOUTEKIET)

Met ‘DE PRIJS VAN DE TWIJFEL’ is Jo Claes toe aan zijn negentiende misdaadroman waarin hoofdinspecteur Thomas Berg de hoofdrol vertolkt en ook deze keer geconfronteerd wordt met enkele verdachte overlijdens. De lezer verplaatst zich hiervoor naar LEUVEN alwaar Berg en zijn team moeten nagaan wie een gapende en dodelijke hoofdwond heeft toegebracht aan een Poolse arbeider die aangetroffen werd op een bouwwerf die zich naast een loods vol dure oldtimers bevindt. Een loods die eigendom is van de broer van Bergs vriendin en al enkele nachten het voorwerp is geweest van inbraak en vandalisme.

Doorheen het onderzoek ondervindt het team dat hun chef het moeilijk heeft om privé en werk van elkaar te scheiden waardoor de spanning oploopt. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden wordt alles op de spits gedreven en drijft bij eenieder de emotie boven. Al dan niet ten koste van het onderzoek? Feit is dat de lezer meegesleurd wordt in een spannend verhaal waarin zelf op zoek kan worden gegaan naar de mogelijke dader(s) en de eventuele beweegredenen die hem of haar hebben getriggerd.

Heel fijn bij Jo Claes is het feit dat hij doorheen het boek heel wat leuke weetjes op de lezer loslaat die een rechtstreekse link hebben met Leuven. Zo is er al de cover waarop het beeld ‘Fons Sapientae’ van kunstenaar Jef Claerhout te zien is en nauw verbonden is met het verenigingsleven in de studentenstad. Maar ook de link met oldtimers, gebruikte gedichten en beschreven locaties zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Ontdek het gewoon zelf!

Met ‘DODENVAL’ komen we dan weer terecht in het Brussel anno 1923 en maken we voor de zevende keer kennis met hoofdcommissaris Lode Pynaert en inspecteur Cyriel De Cruyenaere van de politie van het parket. Op professioneel vlak meerdere en ondergeschikte maar ook nog eens schoonvader en schoonzoon.

Na Dodendans, Dodenmars, Dodensteeg, Dodenberg, Dodenmarkt en Dodenspel heeft Christian De Coninck alweer een bestseller geschreven die niet alleen enkele bijzondere locaties van Brussel doet heropleven maar waarbij hij ook de lezer terugflitst naar een periode waarin de grandeur tenvolle wordt beleefd. Let daarbij zeker eens op de unieke cover!

Het begint allemaal met het aantreffen van het dode lichaam van één van de dochters van een rijke industrieel die de avond ervoor haar verlovingsfeest heeft gevierd in de ouderlijke woonst. Een feest waarop niet alleen hoogwaardigheidsbekleders, personen met een adellijke titel en familieleden aanwezig waren, maar waar ook het personeel (butler, kokkin, tuinman, meiden) de ganse tijd rondliep. Hebben zij iets te maken met het overlijden? Zou de schrik om het verlies van een erfenis er voor iets kunnen tussen zitten of moet er gezocht worden in de losbandige stijl van haar verloofde die het blijkbaar niet zo nauw neemt met morele verbintenissen?

Wanneer de onderzoekers even later ook nog eens alle aandacht moeten richten op een overval met explosieven waarbij diverse kluizen in het gebouw van de Algemene Spaar-en Lijfrentekas geplunderd werden, wordt het in beide zaken handelen volgens de beschikbare capaciteit en de binnenkomende informatie. Op zoek naar een moordenaar èn naar overvallers die zouden kunnen gelinkt worden aan anarchisten. Vraag is of beide zaken opgelost worden en op welke manier men zulke onderzoeken 100 jaar geleden moest voeren. Ontdek ook dit gewoon zelf!

‘𝗗𝗘 𝗣𝗥𝗜𝗝𝗦 𝗩𝗔𝗡 𝗧𝗪𝗜𝗝𝗙𝗘𝗟’ (𝗝𝗼 𝗖𝗹𝗮𝗲𝘀)(𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗛𝗼𝘂𝘁𝗲𝗸𝗶𝗲𝘁)

𝗘𝗔𝗡 𝟵𝟳𝟴𝟵𝟬𝟱𝟮𝟰𝟬𝟵𝟯𝟮𝟬 – € 𝟮𝟰,𝟵𝟵

‘𝗗𝗢𝗗𝗘𝗡𝗩𝗔𝗟’ (𝗖𝗵𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗗𝗲 𝗖𝗼𝗻𝗶𝗻𝗰𝗸)(𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗛𝗼𝘂𝘁𝗲𝗸𝗶𝗲𝘁)

𝗘𝗔𝗡 𝟵𝟳𝟴𝟵𝟬𝟱𝟮𝟰𝟬𝟵𝟯𝟵𝟵 – € 𝟮𝟮,𝟵𝟵