LOUIS THEVENET – Een leven in kleur

Wanneer we op zoek gaan naar kleur in het leven, komen we onvermijdelijk terecht in de wereld van de kunst. Eén van de uitgeverijen die zich specialiseert in boeken over schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie is HANNIBAL BOOKS en onlangs verscheen bij hen de publicatie bij de gelijknamige tentoonstelling: ‘LOUIS THEVENET – Een leven in kleur’.

Deze Belgische kunstschilder, geboren op 12 februari 1874 in Brugge, werd door velen gezien als de ‘Belgische Van Gogh’ en zijn oeuvre moet je eigenlijk plaatsen in het fauvisme. Een uit Frankrijk afkomstige expressionistische stroming in de schilderkunst die zich kenmerkt door het gebruik van felle, nauwelijks gemengde kleuren en dat wordt duidelijk bij het doorbladeren van het boek.

De lezer wordt doorheen 256 pagina’s geloodst en dit blijkt een waar genoegen voor het oog te zijn omwille van de tientallen prachtige afbeeldingen van de schilderijen die Thevenet afleverde en waarmee hij het alledaagse om hem heen tot leven bracht. Maar ook inhoudelijk wordt men meegenomen in zijn leefwereld via tekstbijdragen die door diverse kunstkenners werden neergepend en die een uitgebreid en uiterst gedetailleerd beeld schetsen van Thevenet als mens èn schilder. Ze doen dat ze via een zeven hoofdstukken tellende biografie en een al evenveel hoofdstukken tellend overzicht van het geheel van zijn werk dat hij doorheen zijn leven heeft voortgebracht.

Met zelfportretten, landschapsschilderijen, penseeltrekken die het dagelijkse leven en de daaraan gekoppelde gebruiksvoorwerpen en interieurs tot leven brengen èn zijn blik op Halle (slagers, cafés, een kerk en de Zenne) duikt men alzo dieper in zijn leven en werk.

Het is immers via Brussel, Nieuwpoort en Beersel dat hij samen met zijn echtgenote Emma Tevels in 1916 terechtkomt in Halle alwaar hij zijn laatste 14 jaar doorbrengt. Eerst in een huurwoning in een doodlopende steeg (Sollenbeemd 52) en vanaf 1926 tot zijn overlijden (1930) in de Hendrik Consciencestraat (huidig nummer 58).

Vandaar dat de stad Halle (Vlaams-Brabant) alles in het werk heeft gezet om, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van Thevenet, een tentoonstelling op te zetten die de kans biedt aan de bezoekers om zich verder te verdiepen in het leven van deze uitmuntende schilder wiens naam ondertussen ook als ereburger van Halle werd gearchiveerd.

Het boek is een streling voor het oog en zal ongetwijfeld vele kunstliefhebbers overtuigen om de tentoonstelling te bezoeken.

Ik ben er trouwens ook één van!

‘𝗟𝗢𝗨𝗜𝗦 𝗧𝗛𝗘𝗩𝗘𝗡𝗘𝗧 – 𝗘𝗲𝗻 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗸𝗹𝗲𝘂𝗿’ 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗮𝘃𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗛𝗔𝗡𝗡𝗜𝗕𝗔𝗟 𝗕𝗢𝗢𝗞𝗦 https://hannibalbooks.be/

𝗜𝗦𝗕𝗡 𝟵𝟳𝟴 𝟵𝟰 𝟲𝟰𝟲𝟲𝟲 𝟵𝟭 𝟱 – € 𝟰𝟵,𝟵𝟱